Travel Blog

Η μυστική υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

Αρχική Travel Blog Η μυστική υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

Το ήξερες ότι ένα γεωλογικό γιγαντιαίων διαστάσεων θαύμα δεσπόζει κάτω περίπου 85 μέτρα κάτω από τις περίφημες νεραϊδοστέγες της Καππαδοκίας;
Κι όμως! Η αρχαία πόλη Elengubu, γνωστή σήμερα ως Derinkuyu, βρίσκεται σε λαγούμια κάτω από την επιφάνεια της Γης και περιλαμβάνει 18 επίπεδα τούνελ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανασκαμμένη υπόγεια πόλη στον κόσμο, που μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 20.000 ανθρώπους, μαζί με τα ζώα τους, ενώ παρείχε προστασία και από εχθρικές επιδρομές και φυσικές καταστροφές!
Η αρχαία πόλη εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1920 από τους Έλληνες της Καππαδοκίας όταν αντιμετώπισαν ήττα κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και κατέφυγαν απότομα μαζικά στην Ελλάδα. Όχι μόνο τα δωμάτιά του που μοιάζουν με σπήλαια εκτείνονται για εκατοντάδες μίλια, αλλά πιστεύεται ότι οι περισσότερες από 200 μικρές, ξεχωριστές υπόγειες πόλεις που έχουν επίσης ανακαλυφθεί στην περιοχή μπορεί να συνδέονται με αυτές τις σήραγγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο.

Και γιατί ονομάστηκε Derinkuyu; Ο Derinkuyu ήταν απλώς ένας τύπος που κυνηγούσε τα πουλερικά του, που εξαφανίζονταν μέσα σε μια μικρή ρωγμή που είχε δημιουργηθεί. Καθώς ξεκίνησε να σκάβει ο Τούρκος ανακάλυψε ένα σκοτεινό πέρασμα. Ήταν η πρώτη από τις 600 εισόδους που βρέθηκαν σε ιδιωτικές κατοικίες που οδηγούσαν στην υπόγεια πόλη Derinkuyu.
Η ανασκαφή άρχισε αμέσως, αποκαλύπτοντας ένα μπερδεμένο δίκτυο υπόγειων κατοικιών, αποθήκες ξηρών τροφών, στάβλους βοοειδών, σχολεία, οινοποιεία, ακόμη και ένα παρεκκλήσι. Ήταν ένας ολόκληρος πολιτισμός κρυμμένος με ασφάλεια κάτω από τη γη.

Σύμφωνα με τον Andrea De Giorgi, αναπληρωτή καθηγητή κλασικών σπουδών στο Florida State University, στην Καππαδοκία δημιουργούνται αυτού του είδους οι υπόγειες κατασκευές λόγω της έλλειψης νερού του εδάφους και των εύπλαστων βράχων της. «Η γεωμορφολογία της περιοχής είναι ευνοϊκή για το σκάψιμο υπόγειων χώρων», είπε, εξηγώντας ότι ο τοπικός βράχος θα ήταν αρκετά εύκολο να σκαλιστεί με απλά εργαλεία όπως φτυάρια και αξίνες. Από το ίδιο υλικό σφυρηλατήθηκαν φυσικά οι νεραϊδίσιες καμινάδες και οι φαλλικοί κώνοι πάνω από το έδαφος.
Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης να χτίστηκε από τους Φρύγες, άριστα καταρτισμένους αρχιτέκτονες της Εποχής του Σιδήρου που είχαν τα μέσα να κατασκευάσουν περίτεχνες υπόγειες εγκαταστάσεις. «Οι Φρύγες ήταν μια από τις πιο εξέχουσες πρώιμες αυτοκρατορίες της Ανατολής», εξήγησε ο De Giorgi. “Αναπτύχθηκαν σε όλη τη δυτική Ανατολή γύρω στο τέλος της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και είχαν την τάση να μνημειοποιούν τους βραχώδεις σχηματισμούς και να δημιουργούν αξιοσημείωτες προσόψεις σε βράχο.
Αρχικά, το Derinkuyu πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση αγαθών, αλλά ο πρωταρχικός του σκοπός ήταν ως προσωρινό καταφύγιο από ξένους εισβολείς.

IΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Σχετικά Άρθρα

UNLOCK THE WORLD Εγγραφή στο Newsletter μας
Cloud

IΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Travel Blog